Adventurers

Legyél kalózok szakértője vagy lovagok kutatója!

A kalózok és lovagok sok történet főszereplői. Ők voltak régen a kalandkeresők. Mindenki látta már őket filmen, olvasott róluk könyveket – néha ők a jók, a hősök, máskor a rosszak, a gonoszok. De tudod, kik voltak valójában és hol éltek?
Elmondunk néhány dolgot róluk. Ha megtanulod, igazi szakértő leszel kalóz és lovag ügyekben!

Kalózok, a tenger útonállói

A kalózokat „martalócnak” is nevezik. A kalózok voltak a nyílt tenger útonállói, akik átugrottak a fedélzetre és elfoglalták a másik hajót. Amióta csak tengeri utazás létezik a világon, és ennek már sok ezer éve, a kalózok mindig a tengerek veszedelme voltak. Sok kalóz tevékenykedett a 16. és 18. században a Karib-tengeren vagy Dél-Amerika partjai mentén, mert ekkoriban sok hajó tartott Amerikából Európa felé. A hajókat mindig gazdagon megrakták kincsekkel és más rakománnyal.

Ezért nevezik ezt az időszakot a kalózkodás aranykorának. A kalózkodás maga támadást, rablást jelent. A kalózok sok hajót megtámadtak és elvették a kapitány, legénység és utasok értékeit.

Miért volt olyan sok hajó és kalóz a tengeren?

Spanyolország és Portugália királyai gyarmatosítani akarták Amerikát. Ez azt jelenti, hogy az ottani embereket saját alattvalóikká akarták tenni. De nem ez volt a gyarmatosítás valódi oka. Az itt talált ezüst sokkal fontosabbnak bizonyult. Hajókon vitték vissza a tengeren keresztül Spanyolországba. De egy hajó nem is volt elég, rengeteg hajót raktak meg és indult el Spanyolország felé.

Más országok királyai, például Franciaország, Anglia vagy Hollandia, szintén részt akartak az ezüstből. A kalózokat felszólították, hogy támadják meg és rabolják ki a spanyol gályákat. A rendeletet „kalózkodási engedélynek” nevezték és lényegében szabadon engedte a kalózoknak, hogy elfoglalják a hajót. Az elfoglalás során a másik hajó fedélzetére léptek és átvették ott a parancsnokságot.


A félelmetes kalóz, „Feketeszakáll”

Hallottatok már a Feketeszakáll nevű kalózról? Nem? Akkor még nem vagytok kalóz szakértők! Olvassatok csak tovább, mert ő volt a valaha élt egyik leghíresebb kalóz. Valódi neve Edward Teach, angol ember volt.

Hajójának is angol nevet adott: „Anna királynő bosszúja". Azért kapta a Feketeszakáll gúnynevet, mert fekete szakállt hordott. Mindenki félt tőle, mert nagyon kegyetlenül bánt az ellenségeivel. Csata előtt hosszú fekete szakállába égő kanócot helyezett. Az ellenfél, amikor közelebb ért, annyira megijedt tőle, hogy sokszor ellenállás nélkül megadta magát.

A kalózok trükkje a „Vidám Roger”-rel

Tudjátok mi vagy ki az a Vidám Roger? Fogadunk, hogy pontosan nem tudjátok, még ha valódi kalózszakértők vagytok is. Mielőtt megmondanánk, előbb még olvassátok el a következő részt! Ismeretlen hajó megtámadása előtt a kalózok egy bevett trükkhöz folyamodtak.

Amíg a kalózhajó kincsekre vadászott, gyakran hamis zászló alatt hajózott. Ez azt jelentette, hogy nem a saját zászlójukat tűzték az árboc tetejére és gyakran katonáknak öltöztek, hogy az ellenfél ne tudja megmondani, hogy tulajdonképpen kalózokról van szó egy kalózhajón. A távcső már ebben az időben is létezett. A kalózok úgy akarták megközelíteni az áldozatot, hogy ne ismerjék fel őket.
A „Vidám Roger”-t csak nem sokkal a támadás előtt húzták fel. Vidám Roger a kalózok zászlójának a neve, amit bizonyára ismertek. Fekete alapon fehér koponya, alatta két keresztbe tett lábszárcsont. Joggal keltett félelmet és rettegést az áldozatok körében.

Szívesen lejátszanátok egy kalóztámadást? Vessetek egy pillantást a „Kaland és fantázia" témakörre és keressétek meg, hogyan lehet saját kalózhajó építeni (csatlakozás a „Kalózhajó”" kézműves ötletre).

Lovagok: erős emberek fém páncélzatban

Mit gondolsz, amikor meghallod a lovag nevet? Páncél? Kastély? Lovagi torna?
Bármi jut is eszedbe, olvasd el a legfontosabb tudnivalókat ezekről a fénylő páncélú lovagokról akik a középkorban éltek.

Lovag akarok lenni!

Lovag akarok lenni! Ez volt a vágyálma annakidején nagyon sok fiú gyermeknek. Csak a fiúk lehettek lovagok. A lányok nem voltak elég erősek hozzá. A lovagok nehéz páncélba öltöztetett lovas katonák voltak. Aki lovag akart lenni, előbb pénzt kellett szereznie a drága fegyver és páncél elkészíttetésére. Gyakran nemesek közül kerültek ki, akiknek nagy birtokaik voltak.

A kiképzés kemény volt. Hét éves korban a fiúkat elvitték egy másik várba. Itt „apród” vagy „kisinas” lett belőle, a hölgyeket szolgálta, például a csomagjaikat hordta vagy felolvasott nekik.

Hét év után „fegyverhordozó” lett belőle. Ekkor már csatába kellett mennie. Ő vitte a lovag pajzsát és dárdáját, hogy ha a lovag dárdája eltört a csatában, másikat tudjon neki adni.

Az ifjú fegyverhordozóból 21 éves korában lett lovag. Ehhez egy nagy ünnepség keretében „lovaggá ütötték”, amikor a király gyengéden a két vállára ütött egy kard lapjával.

Segítőkész vagyok, mint Sir Geraint!

Amikor valakiből lovag válik, esküt kell tennie. Arra kellett felesküdni, hogy hűségesen szolgálja a királyt és harcol érte.

A leghíresebb lovagok a Kerekasztal lovagjai. Egészen pontosan senki nem tudja, hogy tényleg léteztek-e. De akár igen, akár nem, mindenképpen a legjobb lovagok voltak.

Mind a tizenkettőnek különleges erényei voltak:

 • Sir Lancelot – a merész lelkű
 • Sir Tristram – a tiszteletreméltó
 • Sir Galahad – a barátságos
 • Sir Geraint – a segítőkész
 • Sir Lamorak – a nemes
 • Sir Bors – az igazságos
 • Sir Gawain – a jó
 • Sir Gaheris – az őszinte
 • Sir Percival – a bátor
 • Sir Bedivere – a vitéz
 • Sir Gareth – a tisztességes, és
 • Sir Kay – a szerény.


Segítőkész, barátságos vagy bátor vagy? Akkor legyél lovag! Saját várad elkészítéséhez az utasításokat megtalálod a kézműves résznél (csatlakozás a „Lovagvár” kézműves ötlethez)