Cardboard

Figyelj, itt egy doboz készül!

Ha azt a szót halljuk, hogy doboz, esetleg hatalmas költöztető dobozokra gondolunk, vagy a bútorok csomagolására. Mindkettőt remekül lehet használni. Például egy babaháznak, garázsnak vagy életnagyságú családi portrénak.
Ne aggódj, kartondoboz kisebb is akad, amiből lehet még mást is csinálni. Íme néhány ötlet.

Kézműves karton csecsebecsés doboznak, üdvözlő kártyáknak vagy naptárnak

Kézműves karton”: nagyon kemény, ellenálló karton anyag, majdnem kétszer olyan vastag, mint egy kézműves papír (200 - 300 g/ m2). A kézműves karton rendszerint savmentes és nem fakul. Ez azt is jelenti, hogy a színek nem fognak elhalványulni.
A kézműves karton mindkét felén bevonattal van ellátva, vagy egy színű, vagy mintás. Számos célra használható, például csecsebecsés doboznak, üdvözlő lapnak vagy naptárnak.

Az ideális karácsonyi kézműves alapanyag: hullámkarton

Mint a neve is mutatja, a „hullámkarton” recés vagy hullámos. Vékony, de mégis ellenálló. Ezért jó ajándékok csomagolására vagy gyertyatartónak. Szintén több színben kapható, esetenként bevonattal, ezüst vagy arany színben. A legjobb a karácsonyi ügyködéshez: akár karácsonyfa dísznek, koszorúhoz, vagy az ajándék csomagolásának a díszítésére.
Győződjünk meg róla, hogy a sima felével ragasztottuk le.

Fénykép papír: akril festékek számára

A „fotópapírt” eredetileg nyomtatáshoz és fényképek készítéséhez fejlesztették ki. Ma már számos kézműves munkához is használják. A jó fotópapír savmentes és nem öregszik, fénynek ellenáll. Számos szép színben elérhető, egyszínű is lehet vagy mintás, külön lapokban vagy fényképpapír tömbökben árulják. A fénykép papír könnyen vágható a kívánt alakúra egy ollóval. Legjobb, ha kézműves ragasztóval ragasztunk rá dolgokat.

Nem csak albumokat és jegyzetfüzeteket lehet készíteni belőle, de kis figurákat, meghívókat, névjegyet, mütyürös dobozt, és más egyebet. Az üres fénykép papír kiváló alap akril festmények vagy rajzok számára.

Szürke papírlemez és finom fehér kartonpapír

A „szürke papírlemez” azért szürke, mert 100% újrapapírból készül. Különösen strapabíró, mert 0,5 és 2 mm között változik a vastagsága. Ezért használják gyakran könyvkötésre és modellezésre. Márpedig amit a modellezők tudnak, azt az ifjú művészek még jobban tudják. Miért is ne építhetnénk egy egész várost házakkal és felhőkarcolókkal?

A „finom fehér kartonpapír (Bristol lemez)” legalább három rétegből készül. A középső réteg rendszerint fa alapú újrafelhasznált anyag. A Bristol lemez nagyon merev és ellenálló. Szélei rendszerint fehérek. Matt vagy fényes felülettel kapható, fehér, természetes fehér, fekete vagy szürke színben. Vastagsága 250 és 920 g/m² között változik. A legvastagabbakat szívesen használják paszpartunak. A fehér élek miatt átlósan keresztbe is szabható, ami gyakori a képalátéteknél.