Paper

Papír: a legfontosabb kézműves alapanyag

A papír rengeteg kézműves munka és utasítás alapját képezi. A művészek és alkotó emberek semmilyen más anyagot nem szeretnek ennyire. Nem csoda, hiszen lehet festeni, ragasztani, hajtani, vágni, áztatni, kilyukasztani, írni rá. A papíroknak rengeteg fajtája van. Mindenféle színben, méretben és vastagságban kapható. Ha a papír világába egy kis betekintést akarunk adni, fel kell sorolnunk a gyerekkel leggyakrabban használtakat.

Irodai papír: a legjobb repülőt hajtogatni

Az egyszerű fehér papírlapot nevezzük „irodai papírnak” mert ezt leggyakrabban irodákban használják. De egy ilyen lapot nyomtató vagy másoló nélkül is remekül lehet hasznosítani. Néhány mozdulattal repülő, hajó, vagy „pletykafészek” hajtogatható belőle.
Rendszerint 80 g/m2 sűrűségű és mérete A4, vagyis 210 x 297 mm, de van egészen 200 grammosig is és 420 x 594 mm (A2) méret is kapható a boltokban. A legtöbb papír famentes cellulózból készül. Vannak olyanok, amelyek teljes egészében újrahasznosított papírból készülnek.

Színes, márványozott és szivárványozott papír

Színes papír: Egyszínű papír, amely rendszerint csomagban kapható, különféle színekben. Ha 80 g/m2 súlyú, akkor vékony, ami könnyen hajtogatható, vágható, vagy akár tépni is lehet. A színes papírból lehet forgót, mozgó szobrot, vagy papír mozaikot készíteni.

A „színes papírral” szemben a „márványozott papír” vagy a „szivárványos papír” nem egyféle színű hanem a színpaletta minden színéből áll össze különböző árnyalatokban a sötéttől az egészen világosig. Újra felhasználhatók a dobozok például, ha szivárványos papírral vonjuk be őket.

Fényes és krepp papír

A „fényes papír” olyan mint a színes papír, rendszerint egyszínű, de különleges bevonata miatt fényes és nem matt, mint a közönséges színes papír. A fényes papírt rendszerint tekercsben és különböző színekben árulják. A felső fele rendszerint vörös, kék, zöld, rózsaszín, ezüst, az alsó fele pedig arany színű. A fényes papírból négyzetet vagy kört hajtva és azt néhány helyen bevágva csillogó csillagokat, díszeket készíthetünk.

„Krepp papír”: hasonló a szerkezete, rugalmas és könnyen alakítható, csavarható. A kézműves krepp papír elég vékony és a legkisebbek is használhatják, akik még nem járnak iskolába. Készíthetünk belőle virágokat, girlandokat, vagy kis zászlókat mindenféle színben, mert több színben, egy-egy színben vagy akár mintásan is kapható. A kicsik képeket csinálhatnak úgy is, hogy kis darabokat tépnek belőle, összegyűrik, és a kis labdákat felragasztják egy előrajzolt képre.

Vastag és ellenálló – a kézműves papír

A „kézműves papír” különösen ellenálló, miután 100 és 160 gramm közötti súlya van és vastagabb mint a rendes papír. Ezért is hívják kézműves papírnak. Rengeteg színben kapható. A színes papírtól eltérően amelynek csak a bevonata színes, a kézműves papír anyagában színezett. Eleje és hátulja egyforma, még az élei is azonos színűek.
A legjobb a kézműves munkához. Ablakképeket, árnyképeket, fényképalbumokat és még sok egyebet lehet belőle csinálni. A keménysége miatt figurákat is lehet belőle vágni.

Vékony és sima: selyempapír

Mindenki ismeri a „selyempapírt”, a virágostól vagy az utolsó költözködésből, mert ezt a fajtát sokszor használjuk, de kézműves munka során is remek hatást kelt. Vékony, áttetsző, puha papírfajta, amely számos színben áll rendelkezésre. Gyakran keverik a pauszpapírral. Ám annál sokkal vékonyabb és simább. A gyerekek szeretnek vele dolgozni. Könnyen lehet tépni és nem kell hozzá olló. Áttetszősége miatt alkalmas lámpák, lampionok készítésére.