Colours

Rengeteg színes festék

Egy kézműves boltban tett látogatás igazi élmény lehet. Hihetetlen sokféle anyag van itt: olyan sok dolog, annyi szövet, és annyi szín. Felébreszti az alkotókedvet és az ember vágyik rá, hogy csináljon valamit, dolgozzon a kezével. Mielőtt nekiállnánk vásárolni, adnánk egy tanácsot: amikor a gyerekkel dolgozunk, rendszerint rengeteg különféle festékre lesz szükség. A választás a gyerek korától és képességeitől függ.

Festés ujjakkal a legfiatalabbaknak

Az „ujjfestés” különösen népszerű a fiatalabb gyerekek körében, de még a kicsik is, akik nem tudnak egy ceruzát fogni vagy ecsettel bánni, ki tudják fejezni magukat az ujjaikkal festve. Festhetnek az ujjukkal és készíthetnek lenyomatot a kezükkel.

Ne aggódjunk, ha megnyalják a kezüket, ezt legfeljebb egyszer teszik. Keserű anyagok vannak ugyanis a festékbe keverve, hogy kellemetlen legyen az íze.

A vízfestéken kívül az ujjfestékekben színező anyagok, tinta, habarcs, nedvesítőszer, tartósítószer, emulgeáló szer, és keserű adalékanyag van.

Tanuljuk meg a színeket vízfestékből kikeverni

A kis művészek vízfestékből áttetsző és tömör színeket egyaránt készíthetnek. Attól függ, mennyi víz kerül bele. A rajzolás és festés mellett a vízfestékkel a gyerekek megtanulják a színpalettát is.  Mi történik, ha összekeverem a kéket és a vöröset? Milyen színt ad a sárga és a kék? A vízfesték a legjobb az ilyen kísérletezéshez.

És ha véletlenül festék kerül a ruhánkra, könnyen ki lehet mosni.

Fa festésére tökéletes: az akril festék

Az „akrilfestékek és lakkok” vízzel hígíthatók. Ha kiszáradnak, vízálló bevonatot képeznek. Az akril festékek rendszerint matt fényűek, de a lakkokban van matt, félig matt és fényes is. Az akril lakk annyira ellenálló, hogy ha egyszer megszáradt, nem lehet ledörgölni. Az akrilfesték kevésbé ellenálló.

Az akril lakk sokkal jobb fa festésére, mint a sima lakk vagy fénymáz. A fa egy természetes anyag, amely mozog: ha meleg, kitágul, ha hideg van, összehúzódik. A rendes lakkok és pácok nem alkalmasak erre az anyagra. Ne felejtsük el a munka végén vízzel kimosni az ecsetet!