Creative Weekend

A tevékeny hétvége

Péntek délután: vége a munkának, végre itt a hétvége! És egy szempillantás múlva már megint hétfő lesz. Hogy értékes szabadidőnk ne az autómosással, vásárlással és tévénézéssel teljen, időnként ki kell jelölni egy különleges hétvégét, amikor tevékeny, alkotó szellemünket szabadon engedve a szombat és a vasárnap más lesz, mint a többi. Ehhez nem kell bemenni a városba vagy elutazni. A tevékeny hétvége otthon is eltölthető.

Íme néhány ötlet, mitől lesz „egy kicsit más”:

Piknik a nappaliban

Már becsomagoltuk a kempingtáskát, de ömlik odakint az eső? Akkor rendezzünk pikniket a nappaliban! Mintha csak a szabadban lennénk egy pokrócon üldögélve, műanyag poharakkal és eldobható tányérokkal.

Csináljunk néhány egyedi ülőkét, hogy jobban nézzen ki, miközben az ételt is távol tartja a földre terített takarótól. Mindössze egy egyszerű A4-es kartonra van szükség, amire érdekes mintákat ragasztunk, köröket, háromszögeket, majd ragasztós műanyaggal vonjuk be.

Az igazi kalandok a nappaliba vezető úton is várnak. Ne csak az ajtón mentünk be, találjunk ösvényeket az egész házban. Előbb másszuk meg az ágyakat a hálószobában, aztán kússzunk be a konyhaasztal alá, majd cserkésszük be a vízzel töltött fürdőkádat, mielőtt négykézláb legyőznénk a díványt.

Én te vagyok és te vagy én

Olyan ötlet, amit a kicsik biztosan díjaznak: két napig fordított szerepek. A gyerekek átveszik a szülők szerepét és a szülőkből lesznek gyerekek. Tegyük teljessé az összes mindennapi robottal és felelősséggel, meg persze a hetykeséggel. A szülőknek engedélyt kell kérni, hogy tévézhessenek, és a gyerekek dolga a főzés. A szülők alszanak a gyerekszobában és a kölykök anyánál, apánál. Hogy senki ne feledje el, kicsoda a hét végére, névvel ellátott kitűzőket kell hordani.

Vágjunk ki egy kerek kartont és írjuk vagy ragasszuk rá a neveket különböző színekkel. Aztán az illető képét ragasszuk rá és kész a jelvény. Fúrjuk ki a két oldalát és fűzzük zsinórra. Így senki nem fogja elfelejteni, kicsoda is tulajdonképpen a „kissé más” hétvége során.

A családfa

„Miért más az unokatestvérem vezetékneve, ha egyszer rokonok vagyunk?”
„Van a nagyinak is testvére?"
„Hogy hívták a nagypapát?"
Ezeket és még más kérdéseket is megválaszolhatunk, ha elkészítjük a családfánkat. A családfa az összes ismert felmenőt és rokont tartalmazza, képekkel együtt.

Ehhez egy nagy papírlapra, színes ceruzákra, tollakra, és a rokonok fényképeire lesz szükség. Telefonálni is lehet a nagynéniknek és nagybácsiknak, ha mi magunk nem emlékszünk valamire.

Először a ceruzával vagy tollal rajzoljunk egy nagy fát. Szabadon szárnyalhat közben a képzelet. Aztán gyermekünk vagy gyermekeink fényképét helyezzük a fatörzs aljára és írjuk alá a nevüket. Aztán a következő menetben a magunk, testvéreink nevét és képét ragasszuk fel.  Unokahúgaink és öcséink nevét és képét ugyanarra a szintre tegyük, mint a gyerekeinket. A saját és testvéreink feletti helyek a szülők és az ő testvéreik számára vannak fenntartva, ő felettük pedig a nagyszülőknek, és így tovább. A végén minden nemzedéknek legyen meg a helye a családfán.

A kész családfa kiválóan illik a nappaliba vagy a gyerekek hálószobájába, de a nagyszülők ajándéka is lehet.

Az élet 100 évvel ezelőtt

Nevezzük el a hétvégét múltbanézőnek és mutassuk meg a gyerekeknek, száz éve hogyan éltek az emberek. Kezdhetjük az étellel: volt kecsöp száz éve? És pizza? Mit játszottak a gyerekek? Volt tévé? Milyen ruhákban jártak száz éve?

Az egész hétvégét meg lehet tervezni ezen a vonalon! Olyan ételeket együnk, amelyek már régen is rendelkezésre álltak (krumplipüré vagy párolt zöldségek). Vegyünk fel a korra jellemző ruhát és kapcsoljuk ki az elektronikus szórakoztató eszközöket, tévét, számítógépet, telefont, stb. a két napra. Helyettük játsszunk olyan játékokat, amelyeket száz éve játszottak a gyerekek. Milyen lenne egy kötélhúzás a kertben vagy célbadobósdi, ahol tényleg jónak kell lenni, ha el akarod találni a célt? Rakjunk ki például négy dióból álló kis halmokat, amiket a gyerekeknek egy másik dióval kell eltalálniuk. Dió helyett lehet kavicsokkal, üveggolyóval vagy vadgesztenyével is játszani.


Este pedig leülhetünk és meséket, történeteket mondhatunk egymásnak.