Cardboard

Pas op, er komt een doos aan!

Als je het woord 'doos' hoort denk je misschien aan enorme verhuisdozen of grote dozen uit de meubelwinkel. Van beide kun je prachtige dingen maken. Bijvoorbeeld een poppenhuis, een garage of een familieportret op ware grootte.
Maar maak je geen zorgen, karton is er ook in kleinere maten waar je iets van kunt knutselen. We geven je graag een paar ideeën.

Knutselkarton voor sieradendoosjes, wenskaarten of kalenders

"Knutselkarton" is een zeer stevige papiersoort en is bijna tweemaal zo dik als knutselpapier (200 tot 300 g/m2). Knutselkarton is meestal zuurvrij en vervaagt niet. Dat houdt in dat de kleuren in de loop van de tijd niet lichter worden.

Knutselkarton is aan één of aan beide kanten gecoat en heeft één kleur of is bedrukt met een patroon. Je kunt er veel moois mee maken, zoals sieradendoosjes, wenskaarten of kalenders.

Het ideale materiaal voor kerstkaarten: golfkarton

Zoals de naam al zegt, heeft "golfkarton" ribbels of golfjes. Het is dun, maar toch stevig. Het is daarom heel geschikt om cadeauverpakkingen of kandelaars mee te maken. Golfkarton is in veel kleuren beschikbaar, soms met een extra laagje, bijv. zilver en goud. Het ideale materiaal voor knutselwerkjes met kerst: je kunt er sterren voor de kerstboom uit knippen, een kerstkrans maken of een cadeauverpakking mee versieren.

Zorg dat je het altijd aan de gladde kant vastlijmt.

Fotopapier: een goede papiersoort voor acrylverf

"Fotopapier" werd oorspronkelijk ontworpen om er foto's op af te drukken en te plakken. Tegenwoordig wordt het ook veel gebruikt om te knutselen. Goed fotopapier is zuurvrij en bestand tegen veroudering en licht. Het is beschikbaar in veel mooie kleuren, zowel eenkleurig als met patroon, en wordt verkocht als losse vellen of in pakketten. Fotopapier kan eenvoudig in een bepaalde vorm worden geknipt met een schaar. Als je er iets op wilt plakken kun je het beste alleslijm gebruiken.

Met fotopapier kun je niet alleen fotoalbums en plakboeken maken, maar ook beeldjes, uitnodigingen, naamkaarten, sieradendoosjes en nog veel meer. Wit fotopapier is erg geschikt om te beschilderen met acrylverf of om op te tekenen.

Grijskarton en geplakt karton

"Grijskarton" is grijs omdat het van 100% gerecycled papier is gemaakt. Het is zeer stevig omdat het een dikte van 0,5 tot 2 mm heeft. Daarom wordt het vaak gebruikt voor boekbinden en modelbouw. En wat modelbouwers kunnen, kunnen jonge knutsenaars beter. Dus waarom geen stad gebouwd met huizen en wolkenkrabbers?

"Geplakt karton" wordt gemaakt van minstens drie lagen papier. De middelste laag wordt meestal gemaakt van hout op basis van gerecyclede materialen. Geplakt karton is erg stug en stevig. De rand is meestal wit. Het is beschikbaar met matte of glanzende afwerking, wit of natuurlijk wit, zwart en grijs. Het gewicht varieert van 250 tot 920 g/m2. De dikste variant is zeer populair voor het maken van bergen. Aangezien de randen wit zijn, kan dit papier ook schuin worden afgesneden zoals gebruikelijk is voor bergen.