Paper

Papier: het belangrijkste knutselmateriaal

Papier vormt de basis voor veel knutselideeën en instructies. Er is geen ander materiaal dat zo geliefd is bij kunstenaars en creatievellingen. Geen wonder, want papier kun je beschilderen, lijmen, vouwen, knippen, weken, je kunt er gaatjes in maken en erop schrijven. Er bestaat een groot aantal papiersoorten. Het is beschikbaar in allerlei kleuren, maten en diktes. Om je meer inzicht te geven in de wereld van papier hebben we een lijst gemaakt van de papiersoorten die het meest worden gebruikt bij het knutselen met kinderen.

Printpapier: ideaal voor papieren vliegtuigjes

Gewoon wit papier wordt "printpapier" genoemd omdat het daar het meest voor wordt gebruikt. Maar een vel wit papier kan perfect worden gebruikt zonder printer of kopieermachine. In een paar ogenblikken kun je het veranderen in een vliegtuigje, een schip of een papieren vouwbloem.

Het heeft meestal een gewicht van 80 g/m2 en de gebruikelijke grootte is A4, d.i. 210 x 297 mm, maar in winkels is ook papier met een gewicht tot 200 g/m2 en afmetingen tot 420 x 594 mm (A2) beschikbaar. Het meeste papier wordt gemaakt van houtvrije pulp. Soms is het gemaakt van 100% gerecycled papier.

Gekleured, gemarmerd en regenboogpapier

Gekleurd papier: Papier in één kleur, dat vaak beschikbaar is in een pakket met verschillende kleuren. Met een gewicht van 80 g/m2 is dit een dun papier dat gemakkelijk kan worden gevouwen, geknipt of gescheurd. Gekleurd papier is ideaal voor het maken van windmolens, mobiles of papiermozaïeken.

In tegenstelling tot "gekleurd papier", heeft "gemarmerd papier" of "regenboogpapier" niet één kleur, maar heeft het verschillende kleuren in tinten variërend van donker tot licht. Gebruikte dozen kunnen worden veranderd in cadeauverpakkingen door ze met regenboogpapier te bekleden.

Glanzend papier en crêpepapier

"Glanzend papier" heeft net als gekleurd papier meestal één kleur. Het heeft echter een glanzend laagje en is niet mat zoals gewoon gekleurd papier. Glanzend papier is in rollen te koop, in diverse kleuren. Meestal is de bovenkant rood, blauw, groen, roze of zilverkleurig en de onderkant goudkleurig. Als je glanzend papier in een vierkant of cirkel vouwt en het op een paar plaatsen in knipt kun je glanzende sterren en versieringen maken.

"Crêpepapier" heeft een bijzondere structuur: het is elastisch en kan gemakkelijk worden gedraaid en vervormd. Knutselcrêpepapier is tamelijk dun en kan zelfs door peuters en kleuters worden gebruikt. Het kan worden gebruikt om bloemen, slingers of serpentines in vele kleuren te maken: crêpepapier is namelijk beschikbaar in veelkleurige en eenkleurige versies en zelfs met patronen. De kleintjes kunnen kleine stukjes papier afscheuren en verfrommelen. Vervolgens kunnen ze de papieren balletjes op bijvoorbeeld een tekening plakken.

Dik en zeer stevig - knutselpapier

"Knutselpapier" is erg stevig: het heeft een gewicht van 100 tot 160 g/m2 en is daarmee aanzienlijk dikker dan gewoon papier. Daarom wordt het knutselpapier genoemd. Knutselpapier is in veel kleuren beschikbaar. Anders dan gekleurd papier dat alleen een gekleurd laagje heeft, is knutselpapier gemaakt van pulp dat in één kleur is geverfd. De achterkant en de voorkant zijn hetzelfde, en de zijkant heeft dezelfde kleur als het oppervlak.

Het is ideaal papier om mee te knutselen. Het kan worden gebruikt om raamversieringen, silhouetten, fotoalbums en nog veel meer te maken. Vanwege zijn dikte en stevigheid kun je er ook poppetjes van maken.

Dun en zacht: vloeipapier

Iedereen weet wat "vloeipapier" is omdat dit papier regelmatig wordt gebruikt. Ook in knutselwerkjes kan het een fantastisch effect geven. Vloeipapier is een dunne, transparante en zachte papiersoort die in veel kleuren beschikbaar is. Het wordt vaak verward met vliegerpapier. Echter, het is veel dunner en zachter. Kinderen gebruiken het graag om te knutselen. Het is gemakkelijk af te scheuren en je hebt geen schaar nodig. Omdat het transparant is, is het ideaal om lantaarns of lampen mee te maken.