Groot piratenschip

 • Moeilijkheidsgraad
  Moeilijkheidsgraad
  Moeilijk
 • Leeftijd
  Leeftijd
  7 tot 11 jaar
 • Wie knutselt?
  Wie knutselt?
  Kinderen
 • Thema
  Thema
  Specials

Achtergrond:

Heb je je wel eens afgevraagd wat piraten de hele dag doen? Als de piraten niet bezig zijn met het oppoetsen van hun houten been of het dek dweilen, bevaren ze de grote zeeën in hun onverwoestbare piratenschepen en maken fortuin door passerende koopvaardijschepen te beroven. Maar wat doen piraten met al die schatten? Ze begraven ze op een veilige plek en maken een kaart zodat ze kunnen onthouden waar ze de schat hebben achtergelaten. Wie weet op hoeveel eilanden een geheime piratenschat verborgen ligt? Vandaag bouwen we ons eigen grote piratenschip met bemanning en kanonnen.

Materialen:

 • Bijgevoegde documenten afdrukken
 • 3 satéprikkers (25 cm, 30 cm, 10 cm)
 • 50 cm wol/touw
 • 2 grote stukken aluminiumfolie (30 cm x 25 cm)                                                                            

Gereedschap:

 • Een handige Pritt Stick
 • Schaar

Tip:

Laat een volwassene je helpen met het maken van de zeilen en het dek.

 

 

Stappen:

Stap 1

Knip eerst alle sjablonen van het piratenschip uit.

Stap 2

Om het grote piratenschip te bouwen, lijmen we eerst de twee kleine bruine delen (8 en 9) aan de uiteinden van de scheepsrompen (4 en 5).

Stap 3

Vouw ze langs de stippellijnen van de scheepsonderdelen.

Stap 4

Lijm de twee scheepsrompen (4 en 5) aan de onderkant van het schip (7). Zorg dat de rompen langs de rand van het voetstuk lopen. Gebruik de foto om te zien hoe.

Stap 5

Nu lijmen we de achtersteven van het schip op zijn plaats. We nemen plaatje 2 en lijmen deze op de achtersteven, zoals op de foto.

 

 

Stap 6

Vervolgens lijmen we de boeg van het schip en plaatsen er een houten stokje (10 cm) in. Doe dit door een dikke rand lijm langs de voorsteven van het schip aan te brengen. Lijm vervolgens deel 4 aan deel 5, zodat plaatje 8 en 9 samenvallen, met een houten stokje tussen de vouwen. Bekijk de foto om te zien hoe.

Stap 7

Om de cabine van het schip te bouwen (plaatje 1), vouw en lijm je de cabine op zijn plek zoals op de foto te zien is.

Stap 8

Maak gaten in het dek (plaatje 6) en de zeilen waarop een X staat. Je kunt je satéprikker gebruiken om de gaatjes te maken.

Stap 9

We gebruiken aluminiumfolie om de 2 stokjes aan het schip te bevestigen. We nemen 2 grote stukken aluminiumfolie (25 cm x 30 cm) en onze 2 stokjes (stokje 1 - 25 cm en stokje 2 - 30 cm). We verfrommelen de aluminiumfolie tot een bal rond de uiteinden van elk van de 2 stokjes. Dan drukken we de bases van de aluminiumfolie plat zoals te zien is op de foto. Vervolgens smeren we een royale hoeveelheid Pritt lijm op de bases van de aluminiumfolie en lijmen beide op de bodem van het schip, op de cirkels, waarbij de stokjes door het dek in de lucht steken (plaatje 6), zoals te zien is op de foto.

Stap 10

Schuif een groter zeil (plaatje 12) op het langere, achterste stokje, zoals te zien is op de foto, en schuif het kleinere zwarte zeil (plaatje 11) over hetzelfde stokje. Doe dit ook op het kortere voorste stokje met gebruik van de plaatjes 14 en 15.


 

 

Stap 11

Vouw de vlag in het midden (plaatje13), smeer lijm op de witte zijde van de vlag en vouw de vlag rond de grootste satéprikker.

Stap 12

Lijm het touwtje aan de achterkant van het schip. Smeer lijm op het touwtje op plaatsen waar het rond de stokjes is gevouwen, zoals te zien is op de foto. Zo blijft het touwtje op zijn plaats.

Stap 13

Om de bemanning te maken, vouw je de piraten langs de stippellijnen. Gebruik je handige Pritt lijmstift om de voetstukken van de piraten aan elkaar te lijmen. Ze hebben de vorm van een driehoek zodat ze kunnen staan. Doe dit ook met de plaatjes 3 en 10.

Stap 14

Nu kunnen we jouw piratenschip opbouwen. Hoe ga je jouw bemanning neerzetten? Kijk naar de foto om inspiratie op te doen. Veel plezier!

Dat is alles!

We hopen dat je veel plezier hebt met jouw piratenschip.