Algemene betrokkenheid

Duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid

In haar Visie & Waarden, verklaarde Henkel haar betrokkenheid bij duurzaamheid en sociale bedrijfsverantwoordelijkheid. Henkel erkent de noodzaak om de economische, ecologische en sociale doelstellingen te harmoniseren en stelt zich verantwoordelijk binnen haar invloedssfeer, om op die manier bij te dragen aan de wereldwijde toepassing van duurzame oplossingen.

Om deze belofte kracht bij te zetten maakte Henkel in juli 2003 haar deelname aan het “Global Compact” van de Verenigde Naties bekend.

Bescherming van milieu en consument

Milieubescherming, veiligheid, gezondheid en kwaliteitsaspecten staan al decennia lang hoog in het vaandel bij Henkel. Constante verbetering van deze gebieden maakt dan ook integraal onderdeel uit van onze Visie & Waarden. Een uitstekende kwaliteit van onze producten betekent meer dan gebruiksgemak en goede prestaties. Het gaat ook om een allesomvattende productveiligheid en ecologische compatibiliteit. Zowel klanten als eindgebruikers kunnen erop vertrouwen dat producten en technologieën van Henkel uitgebreid zijn getest, om te garanderen dat ze, bij normaal gebruik, veilig zijn voor gezondheid en milieu.

Pritt Stick: Veilig voor kinderen

De oplosmiddelvrije Pritt Stick vierde in 2009 zijn 40e verjaardag. Een milieuvriendelijk en commercieel succes: meer dan een miljard stuks werden verkocht. Henkel hecht bijzonder veel waarde aan haar ecologische compatibiliteit en productveiligheid, zeker aangezien het veelvuldig wordt gebruikt door kinderen. De Pritt Stick is vrij van oplosmiddelen en PVC en voldoet aan de strenge EU-wetgeving ten aanzien van kinderveiligheid.

Natuurlijk Pritt: Op basis van hernieuwbare bronnen

De Pritt Stick laat zien hoe Henkel grondstoffen op basis van aardolie al in een vroeg stadium verving door geschikte hernieuwbare grondstoffen. In 1991 startte Henkel met de ontwikkeling van alternatieven voor een aantal verschillende grondstoffen. Het idee om een vervangende grondstof te vinden, die de afhankelijkheid van het op aardolie gebaseerde polyvinylpyrrolidon (PVP) zou verminderen, was ook vanuit economisch standpunt interessant, aangezien er in de grote vraag naar PVP moest worden voorzien door slechts een paar leveranciers.

De kwaliteit van de lijmstift met een alternatieve grondstof moest minimaal net zo goed zijn als die van het bestaande product. Ether van zetmeel werd gezien als potentiële alternatieve grondstof, aangezien op juiste wijze chemisch gemodificeerd zetmeel beschikt over goede kleefeigenschappen. Na een ontwikkelingsperiode en een testfase van twee jaar, werden consumententests succesvol afgerond en werd de eerste lichting van Pritt Sticks op basis van zetmeel geproduceerd. In 2000 werd PVP uiteindelijk volledig vervangen. Henkel is wereldwijd de enige producent van lijmstiften op basis van zetmeel.

Veilige producten, ondersteund door goed advies

De compatibiliteit van producten en technologieën van Henkel ten aanzien van gezondheid en milieu wordt uitgebreid getest. Hieronder valt het beoordelen van de eigenschappen van de afzonderlijke ingrediënten, hun concentratie in het product, en de omstandigheden waaronder het product zal worden gebruikt. Wanneer, ondanks speciaal ontworpen verpakkingen en gedetailleerde instructies, de producten verkeerd worden gebruikt of zich incidenten voordoen, kunnen klanten en eindgebruikers van Henkel altijd contact opnemen met de klantenservice, of met speciale telefoonnummers voor noodgevallen.
Contact.

Duurzaamheid

Door middel van verschillende classificaties en prijzen wordt Henkel erkend als een wereldwijd leider op het gebied van duurzaamheid en sociale bedrijfsverantwoordelijkheid (CSR). En omdat we deze idealen vele decennia geleden al hoog in het vaandel hadden staan, werken we op dit moment al aan oplossingen voor de problemen van nu, zoals de groeiende dreiging van klimaatverandering. Met dit in ons achterhoofd zijn we continu bezig met de optimalisatie van al onze merken en technologieën in drie fases van hun levenscyclus: onderzoek en ontwikkeling, productie, en gebruik. 

De beperkte beschikbaarheid van water, stroom en andere energiebronnen zijn vastgesteld als wereldwijde uitdaging. We zijn deze uitdaging aangegaan en ondernemen op dit moment plaatselijk actie in ruim 125 landen. Ons doel is een waardevolle bijdrage te leveren aan de maatschappij. Dit is gebaseerd op onze visie om het leven van mensen eenvoudiger, beter en mooier te maken met onze merken en onze technologieën. Onze aanpak om dit op een duurzame en sociaal verantwoordelijke manier te bereiken, is het combineren van uitstekende prestaties met verantwoordelijkheid ten aanzien van mens en milieu.

Enkele producten en hun duurzaamheid

Kleefstoffen – Pritt Stick

 

 • 90% hernieuwbare ingrediënten in totale lijmmassa: geen PVP of PVA (bestanddelen op basis van aardolie)
 • vrij van oplosmiddelen
 • De Pritt stick lijmt zelfs dubbel zoveel papier als de grootste concurrent*
 • speciale luchtdichte verpakking die de lijm langer vers houdt: gaat langer mee en zorgt voor minder afval
 • uitwasbaar in koud water
 • geproduceerd in Europa (D): kortere transportafstanden
 • geproduceerd in fabriek met verminderde uitstoot**

* Dit werd geanalyseerd door het Fraunhofer IFAM instituut. Neem contact met ons op voor meer informatie over de analyse van dit instituut.

** Zoals gepubliceerd door Henkel in een jaarlijks duurzaamheidsrapport, na te lezen op  www.sd.henkel.com

Correctie – Pritt ECOmfort Roller

 • Eerste correctieroller ter wereld met een huls gemaakt van 89% natuurlijk plastic
 • Vrij van oplosmiddelen en zuren
 • Bekroond met de Derde Plaats voor “Bio-based Material of the Year 2010” op de Beurs van Hannover 
 • Comfortabele greep: zijwaarts aanbrengen en ergonomisch ontwerp
 • Perfecte dekking: 8,5m verbeterde premium correctielaag
 • Droog en schoon correctieresultaat: direct overschrijfbaar met iedere pen zonder te vlekken
 • Zonder schaduwen of randen bij kopiëren

 

Correctie – Pritt Compact Roller

 • Geen oplosmiddelen of andere giftige bestanddelen zoals in de meeste correctievloeistoffen
 • Gemakkelijker en gebruiksvriendelijker vergeleken met correctievloeistoffen: is direct overschrijfbaar
 • Product ook verkrijgbaar in dubbele breedte (8,4 mm) voor handgeschreven tekst
 • Geproduceerd in fabriek met verminderde uitstoot*

* Zoals gepubliceerd door Henkel in een jaarlijks duurzaamheidsrapport, na te lezen op  www.sd.henkel.com