Making of Pritt

A Pritt termékek gyártása

A Pritt ragasztó stiftek gyártása

Tudtad, hogy a Henkel fedezte fel az első ragasztó stiftet 1969-ben?

A legviccesebb, hogy az ötlet egy ajakrúzs tanulmányozása kapcsán merült fel először! Ez a fajta adagolós tubus könnyen kezelhetőnek és kényelmesnek bizonyult. A gyerekek számára is a legjobb megoldás: könnyű, tiszta és biztonságos.

Láthatod ... a jó ötlet akárhonnan eredhet!

Ma már rengeteg tudós dolgozik a Henkelnél...

... akik új termékeken törik a fejüket és az ötleteiket ilyen laboratóriumokban próbálják ki.

Sütöttél valaha süteményt vagy tortát? Ugyanígy készül a ragasztó stift is. A kutatók feltalálták a ragasztó receptjét és ezzel gyártjuk a Pritt Stiftet.

A Pritt Stift „vegykonyhája”

Itt kezdődik a termelés – a Henkel Pritt Stift „vegykonyhája”. A háttérben álló nagy tartályban keverik össze a ragasztó alkotórészeit és főzik ki a különleges ragasztó recept szerint.

A keverést követően a ragasztót egy padló alatti töltősorra táplálják.

Harminc éve, ...

... még nem használtak számítógépeket a stiftek gyártásához. Ma a gyár sokkal hatékonyabban működik a számítógépek felügyelete mellett.

Néhány lépést azonban továbbra is kutatóink ellenőriznek. Itt a Henkel egyik technikusa látható, amint meggyőződik róla, hogy a fűtési és hűtési hőmérséklet megfelelő-e.

A gyártó szinten vagyunk

A töltési folyamat úgy kezdődik, hogy az üres tubusokat egy nagy tartóból egy mozgó rámpa a töltősor szállítószalagjára továbbítja.

A Henkel három méretben készíti a stifteket: 11, 22 és 43 grammos kiszerelésben. Bár mindegyikhez külön töltősor áll rendelkezésre, gyakorlatilag a világon az összes gyárunkban mindegyik azonos módon működik.

Az automata gépsor...

... elrendezi és fejjel felfelé fordítja az üres tubusokat. A szállítószalagon haladnak első állomásuk, a töltőhely felé.

Itt éppen a 11 grammos stiftek tubusai érik el a töltőállomást. Gépsoraink több mint 200,000 stiftet képesek naponta megtölteni. Ebben a szakaszban a ragasztónak még folyékony állapotban kell lennie és ezért nagyon meleg.

A forró, folyékony ragasztóval töltött csövecskéket a hűtőállomáson előbb le kell hűteni, mielőtt le tudnánk fedni és tovább tudnánk haladni velük.


A lehűtött tubusok lefedésre készen állnak

Az automata gépkéz sokkal gyorsabban zárja le őket, mint az ember!

A lezárást követően csomagoló tálcákra kerülnek – természetesen automatikusan – és egy második hűtőben használatra kész stiftek lesznek belőlük!

Ennyi!


A ragasztó stifteket kiszállítják a boltokba és készen állnak rá, hogy ragadós otthoni, iskolai vagy irodai munkáink során gyorsan, tisztán és pontosan igénybe lehessen őket venni.