Colours

Veel, heel veel heldere kleuren

Een bezoek aan de hobbywinkel kan een echte ervaring zijn. Het aantal materialen is zo ongelooflijk groot: zoveel artikelen, zoveel stoffen en zoveel kleuren. Het stimuleert de creativiteit en de zin om te knutselen neemt toe. Voordat je inkopen gaat doen, willen we je echter een tip geven: als je met kinderen knutselt heb je over het algemeen maar drie soorten verf nodig. De keuze hangt af van de leeftijd en vaardigheden van het kind.

Vingerverf voor de jongste kunstenaars

"Vingerverven" is bijzonder populair bij jongere kinderen, omdat zelfs kleintjes die moeite hebben een potlood of kwast vast te houden zich graag uiten met vingerverf. Ze kunnen met hun vingers schilderen en stempelen met hun handen.

Maar geen zorgen: zelfs als ze hun vingers aflikken zullen de meeste kunstenaars dit niet vaker dan één keer doen, omdat er bittere stoffen aan vingerverf zijn toegevoegd voor een onplezierige smaak.

Behalve van water is vingerverf gemaakt van kleurstoffen, inkt, bindmiddelen, bevochtigingsmiddelen, conserveringsmiddelen, emulgatoren en bittere additieven.

Leer kleuren maken met waterverf

Kleine artiesten kunnen zowel doorzichtige als ondoorzichtige kleuren maken met behulp van waterverf. Dit hangt af van de hoeveelheid water die wordt toegevoegd. Net als bij schilderen en tekenen leren kinderen de 'kleurencirkel' met waterverf.  Wat gebeurt er als ik rood en blauw vermeng? Welke kleur ontstaat als je geel en blauw mengt? Waterverf is de allerbeste verf om hiermee te experimenteren.

Mocht je per ongeluk op je kleren morsen, dan kan deze verf gemakkelijk worden uitgewassen.

Perfect voor het beschilderen van hout: acrylverf

"Acylverven en -lakken" kunnen met water worden verdund. Als ze droog zijn vormen ze een waterbestendig laagje. Acrylverf is meestal alleen beschikbaar in matte vorm, maar acryllak is beschikbaar in matte, halfmatte en glanzende variant. Acryllak hecht zo goed dat het na het drogen niet meer kan worden weggewreven. Acrylverf is echter minder moeilijk te verwijderen.

Acryllak is veel geschikter om hout te beschilderen dan 'gewone' vernis of lak. Hout is uiteraard een natuurproduct dat 'werkt': bij warmte zet het uit, bij kou krimpt het. Gewone lakken of verven zijn niet geschikt voor dit materiaal. Vergeet niet om je verfkwasten uit te spoelen met water als je klaar bent!