Hoe maak je een Mayatempel

 • Moeilijkheidsgraad
  Moeilijkheidsgraad
  Gemiddeld
 • Leeftijd
  Leeftijd
  7 tot 11 jaar
 • Wie knutselt?
  Wie knutselt?
  Ouders met Kinderen
 • Thema
  Thema
  Jungle

Materials:

 • Sjablonen downloaden en afdrukken (onderaan deze pagina)
 • Lege cornflakes doos (of ander dun karton)
 • Wattenbal  

Tools:

 • Prritt lijmstift/Pritt Green Stick
 • Pritt PVA knutsellijm
 • Schaar

Verhaal

Vandaag maken we een Mayatempel voor een spannend regenwoudavontuur.  Kun je je voorstellen hoe het in de wilde jungle is? Takjes die breken tussen de varens en exotische dieren die zich achter bomen verstoppen? Een vulkaan die op het punt staat om uit te barsten? Met dit knutselproject laten we je zien hoe je een Mayatempel maakt in een coole 3D pop-up kaart. Bedenk grappige verhalen over rondstruinende wilde dieren, wat dappere ontdekkingsreizigers in de Mayatempels vinden en wat voor spannende avonturen ze beleven.

 

 

Stappen:

Stap 1

Alle delen langs de doorgetrokken lijnen uitknippen. De twee achtergrondsjablonen met voldoende lijm op het gemarkeerde gebied plakken.

Stap 2

De achtergrond langs de stippellijn vouwen, zodat de gekleurde zijden eerst naar buiten wijzen. Langs de doorgetrokken lijn op het plaatje knippen en de kaart de andere kant opvouwen, zodat de witte zijden naar buiten wijzen.  Vraag je ouders om te helpen als het te moeilijk is. Vouw nu de twee zijden met de inkepingen naar voren.

Stap 3

Nu is het tijd om de twee "regenwoudbaldakijnen" te maken. Vouw ze langs de stippellijnen en plak ze achter de kaart, zoals op het plaatje, zodat ze elkaar enigszins overlappen.

Stap 4

Een royale hoeveelheid Pritt lijm op de achterkant van de kaart en het regenwoudbaldakijn aanbrengen, met uitzondering van de uitgeknipte gebieden, en op een stuk karton of cornflakesdoos plakken. Na het drogen de pop-up kaart in de juiste hoek zetten.

Stap 5

De Mayatempel met Pritt lijm op het uitstekende strookje plakken: de grote tempel op de linker, bredere strook, en de kleinere tempel op de rechter strook. Dit zorgt voor een fantastisch 3D-effect! In jouw Mayatempel kun je in de lege ruimte erachter van alles verstoppen, zoals een schat.

 

 

Stap 6

Als je wilt, smeer je voor een paar extra kleurige accenten een royale hoeveelheid groene lijm op de bodem van jouw regenwoud en laat dit goed drogen.

Stap 7

Om de vulkaan te maken vouw je eerst de bodem naar binnen en de kleine lipjes omhoog. Smeer een royale hoeveelheid knutsellijm op alle lipjes.

Stap 8

Rol de vulkaan tot een kegel en plak de lipjes op elkaar. Als hij is opgerold kun je de lipjes aan de binnenkant aandrukken zodat ze goed vastzitten.

Stap 9

Om de vulkaan tot leven te brengen, druk je de wattenbol in de top, als rook die uit de vulkaan komt. Trek de watten een beetje uit elkaar.

Stap 10

Vouw de sjablonen in het midden en de gekleurde blokken naar binnen om de bosjes te maken. De bosjes zijn nu driehoekig. Lijm de twee bodemlipjes met je Pritt lijmstift op elkaar zodat jouw olifant kan staan. Zet de bosjes op een plek in jouw jungle landschap. Als je de kaart wilt vouwen, haal je de bosjes er eerst uit. Vouw de pop-up kaart als je hem wilt opbergen of meenemen. Zodra je hem opent, verschijnen jouw Mayatempel en regenwoudbaldakijn en kun je weer spelen.

Dat is alles!

Veel plezier met jouw jungleavontuur in de Mayatempels! Bekijk onze andere jungle knutselpakketten. Gebruik ook de grappige vingerpopjes van het jungletheater in jouw pop-up kaart. Wil je jouw vriendjes ook laten zien hoe ze een Mayatempel kunnen maken?

Tipps

De groene lijm is perfect voor dit knutselproject, omdat je er een kleurvol jungle landschap van kunt maken