Sprookjeskastelen

 • Moeilijkheidsgraad
  Moeilijkheidsgraad
  Moeilijk
 • Leeftijd
  Leeftijd
  7 tot 11 jaar
 • Wie knutselt?
  Wie knutselt?
  Ouders met Kinderen
 • Thema
  Thema
  Fun en games

Een prinsessen droomkasteel

Print, knip, vouw en lijm! Jouw prachtige paleis is klaar en ellke prinses in de wereld wil daar wonen!

 

Materialen:

 • 1 vel knutselpapier A3 
 • Sjablonen (download onderaan deze pagina)
 • 5 tandenstokers
 • Pritt lijmstick
 • Plakband

Gereedschap:

 • Schaar
 • Potlood
 • Liniaal

 

 

 

Stap 1:

Print alle 7 pagina's van de bouwplaat met sjablonen uit. Begin bij voorkeur met de 4 voorste torens (sjablonen 1-4). Om tijdens het bouwen van de torens niet in de war te raken, knip en lijm je altijd eerst de verschillende onderdelen van een toren uit, voordat je met de volgende toren begint.

Stap 2:

Elke toren wordt op dezelfde wijze in elkaar gezet:                                                                           

a. Knip eerst zorgvuldig de muren uit. Hoe preciezer je werkt, des te mooier het kasteel zal worden. Vouw alle geprinte randen en lipjes in een keer. Om de zeshoekige toren te vouwen, smeer je voorzichtig lijm op het lipje en plak je deze aan de binnenkant vast. Knip de bijpassende zeshoek uit en lijm deze op de driehoekige lipjes om het dak te vormen. Met een potlood kun je de lipjes gemakkelijk aandrukken op de binnenkant van de toren.

b. Knip nu de torentjes uit. Vouw alle randen en lipjes een keer. Lijm de torentjes aan elkaar. Knip de bijpassende zeshoek uit en lijm deze op de driehoekige lipjes om een basis te vormen.

c. Lijm de toren en torentjes aan elkaar. Zorg dat de torentjes aan iedere kant iets uitsteken.

d. De linker toren heeft een blauw dak. Knip deze voorzichtig uit. Vouw de randen en het lipje en lijm ze aan elkaar. Smeer voorzichtig lijm op de rand van het dak en plak deze stevig vast aan de binnenkant van het torentje.

e. De torens naast de poort hebben een extra verdieping. Knip de muren uit, vouw en lijm ze. Lijm deze keer de zeshoek van de bodem op de lipjes om zo de vloer te vormen. Lijm de tweede verdieping met de vloer aan de binnenkant van het torentje. Smeer een royale hoeveelheid lijm op de buitenrand en zet het dak op zijn plaats. Voorzichtig aandrukken. Als de lijm droog is, kun je de rode vlag aan de rand van het torentje vastmaken. Lijm de gele vlag op een halve tandenstoker en steek deze in de bovenkant van de toren. Misschien moet je een klein stukje van de bovenkant van de toren knippen om de tandenstoker er in te kunnen steken.

 

 

Stap 3:

Knip nu zorgvuldig de kasteelmuren uit (sjabloon 5). De lipjes en de uitgeprinte randen een keer vouwen.

Stap 4:

Maak nu de muren aan de torens vast:

a. Knip voorzichtig twee inkepingen in iedere toren. De stippellijnen geven aan waar je moet knippen.

b. Laat beide torens met de twee verdiepingen met de inkepingen over de lange kasteelmuur glijden, aan de rechter- en linkerkant van de poort.

c. Lijm vervolgens de andere twee torens aan de rechter- en linkeruiteinden van de muur. Smeer lijm op de binnenste lipjes van de muur. Zet ze in een gleuf in de toren en druk ze van binnenuit naar beneden. Zorg dat de onderste rand van de muur precies gelijk is met de onderkant van de toren, zodat de torens en muren stevig staan.

d. Lijm op dezelfde wijze de twee kortere muren aan de buitenste torens.

Stap 5:

Vouw het grote vel knutselpapier doormidden en knip het in twee helften. Lijm de laatste twee sjablonen (sjabloon 6-7) tot de helft. Knip de verschillende bouwplaatonderdelen uit. Vouw het balkon langs de randen en lipjes. De markeringen op het paleis geven aan waar je moet lijmen. Bevestig de toren met de drie verdiepingen aan het dak van het paleis. Voeg de andere twee torenstukken samen tot een grote toren. Lijm de vlaggen aan halve tandenstokers en bevestig ze met plakband achter de torenspitsen.

 

 

Stap 6:

Verdeel de tweede helft van het knutselpapier met potlood en liniaal in 4 verschillende stroken:

20 cm, 13 cm, 13 cm, 4 cm

Stap 7:

Vouw de 20 cm brede strook naar links. De vouw voorzichtig rillen. Teken met een potlood en liniaal 2 strepen, zoals op het plaatje. De stroken inknippen tot de lijnen. Je hebt nu twee pop-up lipjes. Vouw beide een keer naar voren en daarna naar achteren. Het karton weer uitvouwen en de 2 pop-up lipjes naar buiten duwen. Het knutselpapier weer samenvoegen zodat de pop-up lipjes aan de binnenkant zitten.

Stap 8:

Vouw nu de linker rand 8 cm naar rechts. Draai het blad om en vouw het opnieuw op de 13 cm markering. Lijm de twee 13 cm stroken zorgvuldig op elkaar. Let op dat de pop-up lipjes aan elkaar vast zitten.

Stap 9:

Het blad weer uitvouwen en de vlakke onderdelen op de opstaande lipjes lijmen: de toren op het smalle lipje, het paleis op het bredere lipje.

Stap 10:

Lijm ten slotte de kasteelmuur op de daarvoor bestemde lipjes. Jouw majestueuze sprookjeskasteel is klaar!

Tips en trucs

Hoe preciezer je de onderdelen uitwerkt, des te mooier het kasteel zal worden. Knip eerste ruwweg de onderdelen uit. Gebruik een kleinere schaar om de kleinere gedeelten uit te knippen. Probeer het maar.

Voor ouders en volwassenen

 

Print de sjablonen op stevig papier (80-100 g/m²) om de stukken stabieler te maken.

 

Knutselvideo beschikbaar.