Kweek je eigen planten!

 • Moeilijkheidsgraad
  Moeilijkheidsgraad
  Moeilijk
 • Leeftijd
  Leeftijd
  3 tot 6 jaar
 • Wie knutselt?
  Wie knutselt?
  Ouders met Kinderen
 • Thema
  Thema
  Seizoen

Weet jij hoe planten groeien? In dit fantastische project leren we hoe je planten kunt kweken uit zaadjes die je in je keuken kunt vinden. Wist je dat veel groenten en fruit zaadjes bevatten? Als je ze plant, groeien er dus meer planten uit! Planten kweken is niet moeilijk. Ze hebben verzorging en een beetje aandacht nodig. We laten je stap-voor-stap zien hoe je planten kweekt in je eigen plantenkas. Met de meetlat op de plantenkas kun je meten hoeveel je planten groeien. Hoeveel dagen zijn er nodig om je planten 3 cm te laten groeien?  Vergeet niet onze andere projecten te bekijken! Zijn planten niet fantastisch?

Materiaal:

 • De bijgevoegde documenten afdrukken
 • Zaadjes van kruidkers
 • Doorzichtige plastic tas
 • Watten

Tools:

 • Een handige Pritt lijmstift
 • Schaar
 • Verf, krijtjes of potloden - of alle drie

 

 

Stappen:

Stap 1

Alle plaatjes van de afgedrukte sjablonen inkleuren.

Stap 2

Als je tevreden bent over de kleurencombinaties, knip je alle plaatjes uit. Pas op dat je de rand van de plantenkas niet afknipt! Als alle voorwerpen zijn uitgeknipt, vouw je het grootste stuk in het midden. Dit is de basis van jouw plantenkas.

Stap 3

Maak de watten goed nat en knijp het overtollig water eruit. Doe dit boven een teiltje of wasbak!

Stap 4

Druk het zaad dat je in de keuken hebt gevonden in de watten. Wij hebben ervoor gekozen om tuinkers te kweken. Wat ga jij kweken? Als je de zaadjes hebt geplant, doe je de vochtige watten onderin je doorzichtige plastic tas. De plastic tas vormt de ramen van de plantenkas.

Stap 5

Zet de tas zo neer dat de watten voor het uitgeknipte raam liggen. Vouw de zijden van de tas zodat ze tussen de vouwen van de plantenkas passen. Smeer een royale hoeveelheid Pritt lijm aan de binnenkant van de plantenkas. 

 

 

Stap 6

We zetten nu de doorzichtige plastic tas tussen de vouwen en lijmen hem op zijn plaats.

Stap 7

We versieren onze plantenkas met de extra kleine plaatjes die we hebben ingekleurd en uitgeknipt. Hoe ga je jouw plantenkas versieren? Bekijk de foto om inspiratie op te doen!

Step 8

Tenslotte lijm je de tas aan een raam waar jouw planten heel veel licht kunnen krijgen.
Tip: Als je klaar bent veeg je met een warme doek de Pritt lijm van het glas af. Met warm water gaat dat heel gemakkelijk!

Stap 9

We zijn nu klaar om onze planten te laten groeien. Bekijk met de meetlat hoe snel ze groeien! 

Dat is alles!

We hopen dat je veel plezier hebt met het maken van een plantenkas.

Dit is een fantastisch project voor de Groene Pritt lijmstift. Wij adviseren om een volwassene te laten helpen met het vinden van de zaadjes die je wilt kweken.