Hoe maak je een robot

 • Moeilijkheidsgraad
  Moeilijkheidsgraad
  Gemiddeld
 • Leeftijd
  Leeftijd
  7 tot 11 jaar
 • Wie knutselt?
  Wie knutselt?
  Ouders met Kinderen
 • Thema
  Thema
  Space & Science

Materiaal:

 • Sjablonen downloaden en afdrukken (klik hier)
 • Lege cornflakesdoos (of knutselpapier)

Tools:

 • Pritt lijmstift
 • Pritt PVA knutsellijm
 • Schaar
 • Krijtjes/viltstiften

Verhaal

Heb je je wel eens afgevraagd hoe je zelf een robot kunt maken? Wij hebben dit knutselproject voor jou samengesteld zodat je je eigen ruimteteam van papier kunt maken. Robots zijn de meest ondersteunende vrienden van astronauten als ze op hun spannende reizen gaan. Help de robot en de astronaut om samen onbekende planeten te ontdekken. Pas op voor buitenaardse wezens: zijn ze vriendelijk of kun je moeilijkheden verwachten? Jij beslist hoe het verhaal verder gaat.

 

 

Stappen:

Stap 1

Alle sjablonen langs de doorgetrokken lijnen uitknippen.

Stap 2

Om de robot te maken begin je met zijn hoofd. Vouw het sjabloon langs de stippellijn. Vouw de antenne voorzichtig in het midden en plak ze op elkaar zodat het patroon aan beide zijden zichtbaar is. Smeer een royale hoeveelheid Pritt knutsellijm op de gemarkeerde lipjes en lijm het sjabloon tot een kubus. Bekijk de plaatjes om te zien of je alles goed doet.

Stap 3

Vouw het sjabloon langs de stippellijn om het lichaam van de robot te maken. Vouw de voeten in het midden en plak ze op elkaar zodat het patroon aan beide zijden zichtbaar is. Smeer een royale hoeveelheid Pritt knutsellijm op de lipjes en lijm het lichaam van de robot op dezelfde wijze als het hoofd.

Stap 4

Vouw de armen de robot langs de stippellijnen en lijm ze op elkaar zodat het patroon op beide zijden zichtbaar is. Lijm ze aan de zijkanten van het lichaam.

Stap 5

Alleen het hoofd ontbreekt nog. Smeer een royale hoeveelheid op de onderkant van het hoofd en druk hem voorzichtig op het lichaam van de robot.

 

 

Stap 6

De robot heeft ook een speciaal ruimtelandschap nodig. Plak de twee achtergrondsjablonen met voldoende lijm op het gemarkeerde gebied.

Stap 7


Vouw de maan en ruimteachtergrond langs de stippellijnen, zodat de gekleurde zijden eerst naar buiten wijzen. Langs de doorgetrokken lijnen op het plaatje knippen en omvouwen zodat de witte zijden naar buiten wijzen. Vraag je ouders om te helpen als het te moeilijk is.

Stap 8

Vouw nu de twee zijden met de inkepingen naar voren. Lijm de blanco zijde van de kaart, behalve de uitsneden, op een stuk karton of cornflakesdoos en vouw in de juiste hoek zodat het maanlandschap op tafel staat en de lucht omhoog wijst.

Stap 9

Met de Pritt lijmstift de uitgeknipte vulkanische krater op het uitstekende rechter strookje plakken voor een fantastisch 3D effect.  De linker, brede strook wordt een spannende maankrater waar van alles in kan zitten.

Stap 10

Vouw het sjabloon in het midden en de gekleurde blokken naar binnen om de astronaut te maken. De figuur is nu driehoekig. Lijm de twee bodemlipjes met je Pritt lijmstift op elkaar zodat de astronaut kan staan. Doe hetzelfde met de aliens.

Stap 11

Natuurlijk wil jouw ruimteteam een vlag op de maan planten! Ten slotte kun je jouw vlag versieren zoals je wilt. Wil je jouw nationale vlag tekenen of zelf een verzinnen? Vouw het sjabloon in het midden en de gekleurde blokken naar binnen. De vlag is nu driehoekig. Lijm de bodemlipjes op elkaar zodat jouw vlag goed rechtop staat.

Stap 12

Voor een realistischer maanomgeving kun je een paar maankraters knutselen. Smeer een royale hoeveelheid Pritt lijm op het lipje, rol en lijm de krater op elkaar en zet hem ergens neer. De robot kan nu deze spannende planeet onderzoeken!

Dat is alles!

Veel plezier met knutselen en spelen! Nu je weet hoe je een robot van papier moet maken, kun je een echt robotteam maken om heel veel planeten te onderzoeken.
Kijk voor nog meer ruimteplezier bij onze andere spannende knutselprojecten. Je kunt bijvoorbeeld ook een raket maken die echt kan vliegen!