Hoe maak je een raket

 • Moeilijkheidsgraad
  Moeilijkheidsgraad
  Gemiddeld
 • Leeftijd
  Leeftijd
  7 tot 11 jaar
 • Wie knutselt?
  Wie knutselt?
  Ouders met Kinderen
 • Thema
  Thema
  Space & Science

Materiaal:

 • Sjablonen downloaden en afdrukken (klik hier)
 • Twee kartonnen rollen, de een langer en breder dan de andere, bijv. een toiletrol en een korter gemaakte keukenrol
 • Cornflakesdoos
 • Elastiek

Tools:

 • Power Pritt Stick
 • Pritt lijmstift
 • Schaar

Verhaal

Laat ons zien hoe je een raket maakt zodat Mr. Pritt weet hoe astronauten zich voelen tijdens het moment van opstijgen! Hij vertelt vast zijn geheim als hij in jouw papieren raket de lucht in vliegt. Met dit knutselproject laten we je zien hoe je een raket met startraket maakt van papier, kartonnen rollen en elastiek. Test met je vriendjes uit hoe hoog jouw zelfgemaakte raket kan vliegen. Hoe werkt het? Zet de raket op de lanceerplaats. Je zult voelen hoe het elastiek strak wordt. Als je de raket loslaat vliegt hij omhoog. Pas op: je kunt er iemand mee verwonden, zelfs al is hij van papier. Niet op mensen of dieren richten!

 

 

Stappen:

Stap 1

Alle delen langs de doorgetrokken lijnen op het afgedrukte sjabloon knippen.

Stap 2

Lijm met je Power Pritt Stick voor de bovenkant van de raket het uitgeknipte sjabloon op de cornflakesdoos. Als alles droog is, uitknippen om een stabiel kartonnen sjabloon te maken. Druk de randen van het sjabloon over elkaar om het gat te dichten en een punt te vormen. Lijm met je Pritt lijmstift de randen op elkaar.

Stap 3

Lijm met je Power Pritt Stick het lichaam van de raket en plak het uitgeknipte raketsjabloon op de wijdere kartonnen rol. Goed drogen. Maak twee kleine insneden tegenover elkaar aan beide einden van de rol. Bekijk onze plaatjes om te zien hoe. Maak een elastiek vast aan de insneden. Smeer een kleine hoeveelheid Pritt lijm op de rand van de kartonnen rol en plak de raket er bovenop.

Stap 4

Jouw raket heeft ook vleugels nodig. Lijm de vleugels samen en vouw het lipje langs de stippellijn.

Stap 5

Smeer een royale hoeveelheid Pritt lijm op de gemarkeerde delen van de sjablonen en plak de vleugels aan de zijkanten van de raket.  

 

 

Stap 6

Nu is het tijd voor het lanceerplatform! Smeer een royale hoeveelheid Power lijm op de smalle kartonnen rol en plak deze op het uitgeknipte lanceerplatformsjabloon. Laat alles goed drogen.

Stap 7

Plak het sjabloon van de lanceerbasis op de cornflakesdoos; drogen en uitknippen. Je hebt nu een stabiel kartonnen sjabloon. Knip een gat langs de stippellijn. Vraag je ouders om je te helpen als het te moeilijk is.

Stap 8

Vouw de gemarkeerde lipjes en plak ze met de Pritt lijmstift op elkaar. De basis van het lanceerplatform moet eruit zien als een tunnel met een gat in de bovenkant. Schuif de smalle kartonnen rol in het gat. Jouw lanceerplatform is klaar.

Dat is alles!

Veel plezier met knutselen en spelen! Kijk voor nog meer ruimte-actie bij onze andere leuke knutselprojecten. Wat dacht je van een coole robot en een astronaut? Met jouw raket kunnen ze op de maan landen!