Frankenstein’s Knutsel Laboratorium

 • Moeilijkheidsgraad
  Moeilijkheidsgraad
  Moeilijk
 • Leeftijd
  Leeftijd
  7 tot 11 jaar
 • Wie knutselt?
  Wie knutselt?
  Ouders met Kinderen
 • Thema
  Thema
  Monsters

Materiaal:

 • Sjablonen downloaden en afdrukken (onderaan deze pagina)
 • 1 tandenstoker
 • Touw
 • Lege cornflakesdoos (of knutselpapier)

Tools:

 • Pritt lijmstift
 • Pritt vloeibare lijm (voor alle delen die niet van papier zijn)
 • Schaar

Verhaal:

Er gebeuren griezelige dingen in Frankenstein's knutsel laboratorium. Ontdekt de geheime experimenten in Dr. Frankenstein’s laboratorium! Jij hebt vast de naam Frankenstein eerder gehoord, of niet? Maar, Frankenstein is niet het monster, zoals velen geloven, maar de professor die het monster gemaakt heeft: Dr. Frankenstein. In het boek dat zijn verhaal verteld, wilt hij een kunstmatig monster maken. Hij zet het monster in elkaar van verschillende lichaamsdelen en brengt het tot leven met electriciteit- het resultaat is het monster van Frankenstein. Bouw je eigen Frankenstein’s Laboratorium en bedenk hoe het verhaal verder gaat!

Knutsel instructies:

Stap 1

Voor je eigen Frankenstein Laboratorium, knip je delen 1a en 1b uit de afgedrukte knutselsjablonen. Plak de achterkant tegen elkaar aan en vouw de sjablonen langs de stippellijn. Dit wordt de achterwand van de begane grond. Doe hetzelfde met delen 2a en 2b. dit deel is de linker muur van de begane grond. Herhaal de stappen voor delen 3a en 3b, deze vormen de muren van de geheime kelder.

Stap 2

Knip daarna de vloer van de begane grond uit (delen 4a en 4b). Plak de losse delen op een dun karton om het stabieler te maken en verbind deze door middel van de tabs.

Stap 3

Plak eerst de grote achterwand op de vloer met behulp van de tabs zodat deze op gelijke hoogte zit met de vloer (4a). Plak daarna de linker muur aan de achterwand van jouw Frankenstein Laboratorium. Doe daarna de geheime kelder: Breng een ruime hoeveelheid Pritt lijm aan de tabs van de onderkant en zijkant en plak het op het kleinere deel van de vloer.

Stap 4

Nu is het tijd voor de vloer van de bovenste verdieping. Knip delen 5a en 5b en plak ze op karton. Je zult een luik op een deel 5a vinden. Doorboren deze voorzichtig op de vaste, witte lijn met de schaar en knip langs de lijn. Verbind vervolgens ook delen 5a en 5b met behulp van de tabs. Breng een ruime hoeveelheid Pritt lijm op de bovenste tabs van de muren van de benedenverdieping en zet de vloer erboven op.

Stap 5

Nu ga je de bovenste verdieping van het laboratorium van Frankenstein knutselen. Begin met het grootste deel: 6a is de binnenkant en 6b is de buitenkant. Plak ze tegen elkaar en vouw ze langs de stippellijnen. Vouw het kleinere, linker deel in een hoek van 90 graden naar het grootste deel. Bring, om het te bevestigen, lijm aan op beide top tabs en plak ze elk aan de binnenzijde van het gevouwen dak.
De rechter muur ontbreekt nog (delen 7a en 7b). Plak ze samen op de onbedrukte kanten. Breng lijm aan op beide top tabs - en aan de rechter tab van het grote hoofddeel. Bevestig de rechter muur aan het grootste deel.
Bevestig nu de muur aan de bovenste verdieping van uw Frankensteins laboratorium. 

Stap 6

Voor de balustrade plak je delen 8a en 8b aan elkaar. Breng een ruime hoeveelheid Pritt lijm op de tabs en plak de balustrade rond het vrije deel van de vloer (5b) en zet deze vast aan de muur.

Stap 7

Nu ga je de torens knutselen die het laboratorium van Frankenstein van stroom te voorzien. Knip delen 9 en 10 uit en vouw ze.  Daarnaast trim je twee lange draadjes, die leiden als draden of touwen van de torens naar het Lab. Breng vervolgens Pritt lijm aan op alle tabs van de torens en zet het einde van een draadje  in het de bodem van elke toren. Vouw en plak de torens samen. Wanneer alles is opgedroogd kun je de torens vastplakken aan de zijkanten van je Frankenstein's Laboratorium.

Stap 8

Voor het geniale monster machine van de gekke wetenschapper Dr. Frankenstein, snij delen 11 en 12 uit. Prik in de gemarkeerde plaats, zorgvuldig twee gaten in deel 11 met een tandenstoker - daar kun je later de kabels van de torens aansluiten. Vouw de machine langs alle stippellijnen.
Vouw daarna de schakelaar voor de machine (deel 12) in het midden. Plak de onbedrukte kanten op elkaar en bevestig de hendel met het tabje in het midden van de monster machine. Je kunt nu de "kabels" inpluggen van de torens die je machine van stroom te voorzien. Breng de Pritt lijm aan op alle tabs van 11 en bevestig deze op de achterwand van de geheime kamer.

 

Stap 9

De boekenplank (deel 13) moet op dezelfde manier gedaan worden  als het monster machine.

Stap 10

Nu ontbreken nog de figuren: Knip delen 14 en 15, vouw ze beiden in het midden en vouw de gekleurde blokken naar binnen. Plak beide onderste tabjes samen met lijm, zodat ze stevig staan.

Stap 11

Voor de ladder, snij delen 16a en 16b en plak ze samen op het witte kanten.

Stap 12

Frankenstein's Monster bestaat uit een lichaam (deel 17) en een kop (deel 18). Knip beide onderdelen uit en prik met een tandenstoker zeer voorzichtig een gat in het midden van elke plek aangegeven met een X. Vouw beide delen langs de stippellijnen en bring  een ruime hoeveelheid Pritt lijm aan op alle tabs. Vouw ze samen tot twee blokjes en bevestig ze.
Je sluit het lichaam en het hoofd met een tandenstoker, steek deze in beide gaten. knip de tandenstoker, zodat het hoofd losjes op het lichaam zit. Op deze manier kan het monster van Frankenstein zelfs zijn kop in alle richtingen bewegen.

Dat is alles!

Je Frankenstein Laboratorium is compleet; het grappige monster, wiens hoofd kan bewegen, leeft! In welke stemming is het monster vandaag? Kies de juiste gezichtsuitdrukking. Misschien heb je al een nieuw project bedacht voor Dr. Frankenstein’s monster machine? Of zijn de dokter en zijn monster op bezoek bij het coole spoken feest in het spookhuis, welke je kan maken met andere knutselprojecten van het monster onderwerp? Er is geen limiet voor je fantasie!

Als je wilt kun je ook de figuren in het laboratorium van Frankenstein plakken op dun karton. Op deze manier zijn ze stabieler.