Vampieren School

 • Moeilijkheidsgraad
  Moeilijkheidsgraad
  Moeilijk
 • Leeftijd
  Leeftijd
  7 tot 11 jaar
 • Wie knutselt?
  Wie knutselt?
  Ouders met Kinderen
 • Thema
  Thema
  Monsters

Materiaal:

 • Sjablonen downloaden en afdrukken (onderaan deze pagina)
 • 4 houten stokjes
 • 2 tandenstokers
 • Play-doh, het liefst bruin
 • Lege cornflakesdoos (of ander stuk dun karton)

Tools:

 • Pritt lijmstift
 • Pritt vloeibare lijm
 • Schaar
 • Perforator (optioneel)

Verhaal:

Een vampier zijn moet je aangeleerd worden - en waar kan dat beter dan op de vampieren school? In dit project zullen we je laten zien hoe je jouw eigen vampieren school kan creëren in een oud gebouw. Hier leren de jonge vampiers alles dat  belangrijk is voor het vampier leven. Er is een verborgen kelder achter een geheime deur. Wat kan daar achter verborgen zijn? Ontdek ook de andere monsters en heksen die in de vampieren school chillen, spreuken uitspreken en vliegen op bezemstelen!

Knutsel instructies:

Stap 1

Voor je Vampieren School, knip je als eerste  delen 1a en 1b langs de doorgetrokken lijnen uit. Breng een ruime hoeveelheid lijm aan op de achterkant van 1a en plak het aan de achterkant van 1b. Vouw daarna de tabs langs de stippellijnen. Dit zal de linker wand van de benedenverdieping worden.

Stap 2

Ga  op de zelfde manier verder met delen 2a en 2b. Dit zal de rechter muur van de 1e verdieping worden. Knip daarnaast langs de doorgetrokken lijn van de deur, maar alleen de vaste lijn, niet knippen in de gestippelde lijn! Knip daarna delen 3a en 3b, 4a en 4b, 5a en 5b, 6a en 6b uit voor de balustrade. Plak elk a en b deel aan elkaar met Pritt lijm en vouw de tabs hier ook.
De volgende delen zijn 7a en 7b. Plak beide delen aan elkaar zoals gemarkeerd. Dit zal de achterwand en de linker wand van de 1e verdieping van de vampieren school worden. Doorboor voorzichtig  de getrokken lijnen met een schaar. Knip langzaam langs de doorgetrokken lijnen. Langs de gestippelde lijnen kun je het raam naar buiten openen.

Stap 3

Plak nu delen 8a en 8b samen om de scheidingswand te bouwen, waarachter de geheime kamer van je Vampieren School is verborgen. Ga op dezelfde manier verder voor onderdelen 9a en 9b (rechter wand van de geheime kamer), 10a en 10b en 11a en 11b (buitenste balustrade). Plak ook delen 12a en 12b (achterzijde van de onderste verdieping). Knip dan voorzichtig in de doorgetrokken lijn van de deur aan de zijkant van 12a - op deze manier kun je  deze openen en sluiten om de geheime kamer te verlaten. Vouw de tabs naar binnen langs de stippellijnen.

Stap 4

Voor de vloerplaten van alle verdiepingen. Knip delen 13 (vloer van de begane grond), 14 (vloer van de 1e verdieping) en 15 (de bovenste verdieping) uit en plak elk op een stuk karton om ze stabieler te maken.

Stap 5

Zet nu de Vampieren School in elkaar! Begin onderaan: Plak de linker en rechter muur naar de achterwand. Bevestig vervolgens de vloer.

Stap 6

Spannend - een geheime deur! Knip hiervoor eerst delen 16 en 17 uit. Je vouwt de boekenplank (deel 16) langs alle stippellijnen en brengt Pritt lijm aan op de tabs. Vouw deel 17 in het midden (met de bedrukte zijde aan de binnenkant). Bevestig vervolgens de boekenplank met de tabs op de achterkant van de houten wand van onderdeel 17. Breng een voldoende hoeveelheid lijm aan op  de andere kant van 17 en plak het aan de afgewerkte scheidingswand (8b).

Stap 7

Plak nu de scheidingswand met het geheime pad aan de onderste verdieping van de Vampieren School.

Stap 8

Dan is de vloer van de 1e verdieping vastgeplakt bovenop de muren: breng voor dit een ruime hoeveelheid lijm aan op de bovenste tabs van de muur en druk voorzichtig op de vloer om deze te bevestigen.

Stap 9

Om de eerste verdieping te bouwen, verbind beide wanddelen (deel 2 en 7) en plak de muur aan de vloer. Plak ook de bovenverdieping (deel 15) bovenop de wanden. Nu is het tijd voor de balustrade van het balkon. Plak deze met gebruik van de tabs, zoals aangegeven op de foto.

Stap 10

Voor de toren, vouw je de toren (deel 18) langs de stippellijnen en plak je deze samen. De pieken zouden moeten uitsteken aan de onderkant. Voor het dak van de toren, vouw het dak in de vorm van een kegel en bevestig deze. Tot slot, breng je lijm aan op de pieken van de toren en bevestig je deze op de bovenkant van de Vampieren School. Zet het dak er bovenop en de toren is voltooid!

Stap 11

Voor de bezemkast, knip deel 20 uit, vouw het langs alle stippellijnen en breng een voldoende hoeveelheid lijm aan op de tabs. Vouw de kast zoals het op de foto is weergegeven en plak deze met de achterzijde aan de Vampieren School.

Stap 12

Nu voor de fakkels (21 en 22): Breng een ruime hoeveelheid Pritt lijm aan op de gehele achterzijde, plak elk van de delen aan elkaar en bevestig de fakkels met de buitenste delen aan de wand van de Vampieren School.

Stap 13

Om de tafel te knutselen, vouw deel 23 langs de gestippelde lijnen en plak deze aan elkaar aan een rechthoekig deel. Bevestig het tafelblad (deel 24) aan de tabs die bovenop liggen. Voor het kastje, vouw je deel 25 op de gemarkeerde plekken en maak er een kastje van. bevestig deze met beide van de achterste tabs tegen de muur in de linker bovenkamer.

Stap 14

Voor het balkon, knip deel 26 uit en breng lijm aan op de tabs. Bevestig de tabs aan de muren onder de ramen om een balkon te maken.

Stap 15

Maak nu snel twee bezems: Breng lijm aan op de uitgeknipte delen 27a en b en 28a en b, zet een tandenstoker (bezemsteel) ertussen en plak de bezemsteel samen. Het beste is om het einde van de tandenstoker eraf te knippen zodat het zal niet storen tijdens het spelen.

Stap 16

De studenten van de Vampieren School zijn onderdelen 29-35 op je sjabloon. Knip ze uit, vouw deze elk in het midden en plak beide onderste tabs samen met Pritt lijm, zodat ze vast staan. Voor de figuren die op de bezems gaan vliegen, prik je zorgvuldig gaten in de gemarkeerde gaatjes in figuren 29 en 32 met de tandenstokers. Je kunt ook gebruik maken van een perforator om dit te doen. Nu kun je ze op een bezem laten zitten!

Stap 17

Om een vlag in je Vampieren School te hijsen, knip je sjablonen 36-39 uit, stop ze beide om een houten stok en plak ze aan beide kanten samen. Om de vlag op je school te hijsen, neem je een beetje play-doh en plak je een vlag naar keuze eraan. Zet het op het dak van de Vampieren School en je bent klaar!

Dat is alles!

Er is veel gaande is in je Vampieren school - kleine vampieren verstoppen zich in de geheime kelder om mensen bang te maken, jong en grappige heksen oefenen vliegen op een bezemsteel. Welke andere verhalen kun jij bedenken? Misschien gaan je vampieren op een excursie naar het Weerwolf bos? Kom langs en neem een kijkje hoe je spookachtige 3-dimensionale bomen en  enge monster spinnen kan knutselen. Veel plezier!

Als je wilt kun je de figuren van je vampieren school op een stuk dun karton plakken. Deze manier zullen ze stabieler blijven staan.